“És per a la delegació del FC Barcelona i per a mi mateix un gran honor ser aquà amb vosaltres davant dels representats del Comitè Executiu de l’Unicef de tot el món.
Fa trenta-cinc anys, el 24 d’octubre del 1971, aquà mateix, a la seu de les Nacions Unides, el violoncel·lista Pau Casals va dir: “Jo sóc català .” I va explicar que Catalunya, en aquells temps, era una provÃncia d’Espanya. Però que “Catalunya ha estat la nació més gran del món”. Perquè Catalunya va tenir el primer Parlament, molt abans que Anglaterra. Pau Casals també va explicar que Catalunya sempre ha treballat per la pau, la pau que és l’ideal que mou les Nacions Unides i els seus distints organismes, com l’Unicef.
D’ençà del 1971, la situació a Espanya ha canviat molt. Catalunya és ara una Comunitat autònoma dins l’Estat espanyol i ha recuperat les seves institucions d’autogovern. Per a una gran majoria de catalans, Catalunya continua sent la seva nació.
Em permetran que m’adreci a tots vostès dient-los que jo també sóc català i que el FC Barcelona que tinc l’honor de presidir és la institució esportiva més representativa de Catalunya. Pau Casals va ser un català universal. La seva música és universal. Amb el seu violoncel, Casals va dur l’esperança al cor de molta gent. L’esperança d’arribar a viure en un món millor, més just.
El FC Barcelona és també universal. El futbol és l’esport més universal que existeix. El FC Barcelona no només és un club de futbol. De fet, és ‘més que un club, és un club amb à nima, que es preocupa de dur a les persones aquella mateixa esperança d’un món millor i més just que Pau Casals tan bé va saber expressar amb el seu violoncel.
I el futbol, com la música, és una eina poderosa que també pot portar felicitat a molts nens del món. Per aquesta raó i pels valors de civisme, solidaritat i democrà cia que el Barça projecta, ens hem compromès amb l’Unicef. Contribuirem a programes globals de l’Unicef pel benefici dels nens que pateixen, i dels nens que viuen en situacions d’abús i explotació.
A partir de dimarts que ve, el nostre primer equip de futbol, per primera vegada en els seus prop de 107 anys d’història, lluirà un emblema a la seva samarreta, el logotip de l’Unicef, i ho oferim als nens que són el nostre present, però sobretot són el nostre futur.
Estem molt orgullosos amb l’acord que hem signat amb l’Unicef i agraïts per l’oportunitat que aquest iniciativa global suposarà en benefici de la infà ncia. Junts podem fer molt per millorar la vida de tots els nens i nenes del món. Senyores i senyors, en nom de la famÃlia del FC Barcelona, grà cies a tots.”
Ni Betandwin, ni Beijing, ni Microsoft, ni Ikea, ni IBM, ni cap marca comercial. Ens posem a la samarreta humanitat, sensibilitat, solidaritat i bonhomia. Hem d’estar cofoïs. Es posa en marxa, una vegada més, el fet diferencial del nostre club. Només els miops d’à nima o els vells d’esperit poden veure-hi problemes.
Visca!